Tips voor stressvrij Thuiswerken

Bij stress zijn we net een vis

De Volkskrant had 1-8-2020 het artikel 'Al dat thuiswerken speelt burn-outs in de kaart: hoe voorkom je dat je opgebrand raakt?' gepubliceerd. In dat artikel komen een aantal verschillende onderzoekers aan het woord en was er online ook een interessant filmpje geplaatst met de titel: 'Waarom stress totaal ongeschikt is voor de moderne mens'. 

 

Hierin wordt uitgelegd dat als het op ons stresssysteem aankomt we als mens zijn blijven steken bij het brein van een vis. Een systeem dat een half miljard jaar geleden zo'n beetje is aangelegd en die ons beschermde bij dreigend gevaar. Op zich geen probleem wanneer er gevaar dreigt van (het welbekende voorbeeld van) een leeuw en we de vecht- of vluchtreactie toepassen. Maar wel een probleem bij het ontvangen en gelijk lezen van een appje waar je op dat moment niets mee kunt of bij het reageren op de 'pling' van je mail terwijl je bezig bent met iets anders. Dit zijn niet echte gevaren, maar zo reageert ons brein er wel op. Omdat we qua stresssysteem dus het brein hebben van een vis kunnen we maar beter zorgen voor zo min mogelijk afleiding. En ben je wel afgeleid, bedenk dan maar 'ik ben een vis'. Klik op deze link voor het hele filmpje: https://youtu.be/EzlQZv3ksuY

 

Stoppen met mobiel grijpen

Heb jij dat ook dat je soms je mobiel grijpt om maar iets te grijpen te hebben? Dat je even nadenkt of voor een paar tellen ‘vastzit’ en dan gelijk je mobiel erbij pakt? Ik heb dat in ieder geval wel, viel me op. Als ik bijvoorbeeld even niet weet hoe ik iets moet beschrijven, een blog, een mailtje, een plan(netje) van aanpak dan heb ik de neiging om mijn mobiel aan te zetten. Wat ik vervolgens daarmee wil doen, is mij ook niet helemaal duidelijk… ik heb er namelijk geen zin in om op dat moment een appje te lezen of nieuws op te zoeken. 

 

Vroeger toen ik jong was en mijn huiswerk op mijn kamer maakte, had ik deze behoefte ook. Dat ik mijn aandacht even op iets anders wilde richten zodat ik daarna wist hoe ik verder kon. Maar toen ik jong was, bestond de mobiel nog niet dus had ik ook geen last van ‘even mijn mobiel grijpen’. Ik greep toen naar snoepjes, een grappige pen met onhandige dop of keek in de tuinen van de buren (om stiekem te gluren?). Nu bedenk ik me dat die aanpak van vroeger niet eens zo gek is, want ik las in verschillende artikelen dat uit het raam staren, een micro-pauze houden of dagdromen juist goed is voor onze hersenen en voor rust zorgt. Dus vanaf nu draai ik me een kwartslag om en kijk dromerig naar buiten. Heerlijk om zo rustig een blog te schrijven;)

 

Boekentip ‘Smartphone Etiquette’ voor meer rust

Met veel plezier heb ik het boek ’Smartphone Etiquette’ van Marlous de Haan gelezen. Ze beschrijft in 125 gouden gedragsregels hoe je om zou moeten gaan met je mobiel. Regels die ervoor zorgen dat je rekening houdt met anderen, dat je niet te pas en onpas je mobiel pakt en dat je bewuster met je mobiel omgaat. Is het bijvoorbeeld wel handig om voor elk bericht een melding te krijgen? Moet het geluid altijd aan staan? En is het nodig om tijdens je werk privé bereikbaar te zijn en in je vrije tijd juist voor werk open te staan? 

 

Een boek met duidelijke regels die je bewust maken van het gebruik van je mobiel voor zowel privé als werk. Als je je mobiel iets minder uit gewoonte gebruikt en deze regels toepast, voel je je gelijk rustiger en minder gestresst!

 

Boekentip ‘Grip’ voor meer controle en minder stress

Het boek 'Grip, het geheim van slim werken’ geschreven door Rick Pastoor zorgt, zoals de titel ook aangeeft, voor meer grip en controle over je werk. Het boek bestaat uit 3 delen: grip op je week, grip op je jaar en grip op je leven. Hij beschrijft zijn methodes zeer uitgebreid en gebruikt veel lijstjes. Ik ben het helemaal eens met zijn gedachtegang over bijvoorbeeld het overzicht houden van taken, het beheren van een goede agenda en bewust omgaan met email, maar ik merkte ook dat ik zo nu en dan een ‘opgejaagd’ gevoel kreeg bij het lezen van zijn adviezen. 

 

Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet alles in detail wil opschrijven en met allerlei labels en categorieën wil werken. Ik houd ervan om flexibel te blijven. Ik wil bijvoorbeeld mijn agenda niet bomvol vastleggen met afspraken en to-do's en wil ook niet alles wat in mijn hoofd rondspookt gelijk labelen. Dus gebruik ik mijn agenda alleen voor de vastgelegde afspraken en schrijf ik al mijn taken onder elkaar op om rust te houden in mijn hoofd, flexibel te zijn en zoals Rick zegt grip te hebben.

 

Heb je meer hulp nodig bij thuiswerken? Wil je ook stressvrij thuis kunnen werken? Neem dan contact met mij op: https://www.stressvrijthuiswerken.nl/contact

 

Groeten Caroline

https://www.bewustachterhoek.nl/professional/stressmanagement/3939

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...